Spelvormen

Strokeplay

Per hole wordt het gemaakte aantal slagen genoteerd. Van het totaal over 18 holes (de ‘bruto’ score) wordt de playing handicap afgetrokken. Het resultaat is de ‘netto’ score.

Stableford

Hierbij kunnen per hole punten worden behaald. De puntentelling is als volgt:

Hole zonder slag pt Hole met 1 slag pt Hole met 2 slagen pt
Drie boven par 1
Twee boven par 1 Twee boven par 2
Een boven par 1 Een boven par 2 Een boven par 3
Par 2 Par 3 Par 4
Een onder par 3 Een onder par 4 Een onder par 5
Twee onder par 4 Twee onder par 5 Twee onder par 6

De punten worden over 18 holes opgeteld.
Noteer altijd het bruto aantal slagen per hole op de scorecard.
Als er op een hole geen punten meer kunnen worden behaald: bal opnemen!

Tegen par

Bij een wedstrijd tegen par speel je een matchplay wedstrijd over 18 holes tegen een virtuele tegenstander met exact jouw handicap die op elke hole par speelt.
D.w.z. dat je een hole kunt winnen, gelijk spelen of verliezen afhankelijk van jouw score en de par van de hole. Waarbij jouw handicap ook wordt meegerekend.

Een voorbeeld: 
Op de 1e hole een par 4 krijg jij op basis van je handicap een slag. Jouw par is dus een 5 en dat speelt dus je tegenstander.
Je wint de hole dus met een 4 of lager, je speelt gelijk met een 5 en verliest de hole met een 6 of hoger.
Je vult op de kaart op iedere hole je bruto score in (of een streep als je de bal hebt opgepakt).
En als je de hole hebt gewonnen (+), gelijk gespeeld (0) of hebt verloren (-).
Degene met de hoogste + score over 18 holes wint de wedstrijd.

We spelen ready Golf:
Als je de hole al hebt verloren, dan pak je de bal op. En noteert een eigen bogey!
Dit in verband met WHS handicapberekening door NGF.

Als de wedstrijd is Qualifying is:

Per hole rekent de NGF voor het WHS handicapsysteem met de genoteerde score en 100% handicapverrekening. Vul bij verlies dus maximaal een eigen bogey in. Een eigen eagle telt dus wel extra mee:

 • bij verlies: Een eigen bogey (1 stableford punt)
  Vul dan wel een eigen bogey in!
 • bij gelijk: Een eigen par (2 stableford punten)
 • bij winst: Een eigen birdie (3 stableford punten) of zelfs een eigen eagle (4 stableford punten).

Single match

De wedstrijd kan open gespeeld worden of met handicap verrekening. In dat laatste geval ontvangt de speler met de hoogste handicap het voor de betreffende wedstrijd afgesproken percentage van het verschil tussen de beide handicaps.
De slagen worden per hole gegeven op basis van de Stroke Index. Indien de match die is gehalveerd moet worden beslist door verlenging worden de handicapslagen opnieuw volgens de Stroke Index gegeven.

Fourball better ball stroke-play

Inschrijven per team.

Een wedstrijd waarbij twee spelers als team spelen. Beiden spelen hun eigen bal. Per hole geldt de beste bruto score van de twee individuele scores. De score wordt over 18 holes opgeteld. Na aftrekking van de handicap van het team resulteert de netto score.
Indien het vermoeden bestaat dat één van beide ballen onvindbaar zal zijn: direct een provisionele bal slaan. De speler dient dit wel uitdrukkelijk als zodanig aan zijn medespelers te melden. Deze bal wordt gespeeld nadat de andere spelers hun bal hebben geslagen.
Handicapverrekening: 90% van de playing handicap.

Fourball better ball stableford

Inschrijven per team.
Een wedstrijd waarbij twee spelers als team spelen. Beiden spelen hun eigen bal.
Per hole geldt de beste bruto score met de meeste stablefordpunten van de twee individuele scores. Voor de puntentelling zie onder STABLEFORD
Handicapverrekening: 90% van de playing handicap.

Fourball better ball tegen par

Inschrijven per team.
Een wedstrijd waarbij twee spelers als team spelen. Beiden spelen hun eigen bal. Per hole geldt de beste netto score van de twee individuele scores tegen par (voor de telling zie onder TEGEN PAR). Noteer altijd het bruto aantal slagen per hole op de scorecard bij winst of gelijk spelen. Wanneer alleen de plussen, minnen en nullen worden genoteerd leidt dit helaas tot diskwalificatie.
Indien geen van beide spelers een hole meer gelijk kunnen spelen: bal oprapen!
De bal wordt dus één slag eerder opgeraapt dan bij een stableford wedstrijd.
Indien het vermoeden bestaat dat één van beide ballen onvindbaar zal zijn: direct een provisionele bal slaan. De speler dient dit wel uitdrukkelijk als zodanig aan zijn medespelers te melden. Deze bal wordt gespeeld nadat de andere spelers hun bal hebben geslagen.
Handicapverrekening: 90% van de playing handicap.

Foursome

Inschrijven per team.
Een wedstrijd (stableford of strokeplay of tegen par) waarbij twee spelers als team spelen. Zij spelen met één bal en slaan om beurten. De spelers mogen zelf bepalen wie van beiden afslaat op alle oneven holes en wie op de even holes.
Provisionele bal
De provisionele bal wordt gespeeld door de partner van de speler van wie de bal mogelijk verloren is. De bal wordt gespeeld vanaf dezelfde plaats als de oorspronkelijke bal. Dit betekent dat in een mixed foursome de heer (bij de afslag) een provisionele bal vanaf de dames tee speelt en vice versa.
Handicapverrekening: de helft van de som van beide playing handicaps (breuken afronden).

Greensome

Inschrijven per team.
Een wedstrijd (stableford of strokeplay of tegen par) waarbij 2 spelers allebei afslaan en vervolgens kiezen met welke bal de hole wordt uitgespeeld. Deze bal wordt om beurten geslagen.
Provisionele bal
In een greensome wordt een provisionele bal na de afslag alleen gespeeld als beide ballen mogelijk verloren zijn; de spelers kunnen in onderling overleg bepalen wie de provisionele bal speelt. Er wordt maar één provisionele bal gespeeld.
In een mixed greensome wordt de provisionele bal van de tee van de partner gespeeld (de heer speelt dus van de dames tee en vice versa).
De provisionele bal wordt alleen bal in spel (met een strafslag) als beide oorspronkelijke ballen verloren zijn. In alle overige gevallen moet de provisionele bal worden opgegeven en met één van de oorspronkelijke ballen verder gespeeld.
Handicapverrekening: 0.6 van de laagste, 0.4 van de hoogste handicap.

Chapman greensome (stableford of stroke-lay of tegen par)

Inschrijven per team.
Twee spelers spelen als team. Beide spelers slaan op elke hole af en doen daarna ieder een slag met de bal van de partner. Vervolgens bepalen zij met welke bal zij de hole uitspelen. De speler wiens oorspronkelijke bal is gekozen slaat de derde slag en vervolgens wordt om beurten geslagen.
Handicapverrekening: 0.6 van de laagste, 0.4 van de hoogste handicap.

Vlaggenwedstrijd

Inschrijven per team.
Bij deze wedstrijd (strokeplay) gaat het erom dat het vlaggetje zo ver mogelijk in de baan wordt “geplant” en wel daar waar het op de scorecard vermelde aantal slagen is verbruikt. Degene die het verst komt is winnaar. Mocht de bal out of bounds of zoek raken bij de laatste slag dan moet het vlaggetje worden geplaatst daar waar de bal het laatst werd geslagen.
Handicapverrekening afhankelijk van de spelvorm: de helft van de som van beide playing handicaps (breuken afronden) of bij
Greensome vlaggenwedstrijd: Handicapverrekening: 0.6 van de laagste, 0.4 van de hoogste handicap.

Vossenjacht

Een par wedstrijd waarbij een speler fungeert als vos. De vos start als eerste. De rest van het veld speelt tegen de vos, zij noteren na elke hole hun bruto score. Op de tee van de volgende afslag staat de score van de vos aangegeven, waarna bepaald wordt hoe tegen de vos is gescoord (+, 0 of -) (voor de telling zie onder TEGEN PAR). Het is niet toegestaan vooraf informatie te vergaren of te geven over de score van de vos. Bij overtreding volgt diskwalificatie.

Eclectic Strokeplay

Een strokeplay wedstrijd over 18 holes. De speler noteert de bruto score per hole.

Na een ronde van 18 holes kiest de speler de beste 9 holes als volgt uit:

 • 2x PAR 3 
 • 2x PAR 5 
 • 5x PAR 4

De som (bruto score) van de geselecteerde holes telt de speler op en vermindert dit getal met 1/3 van de playing handicap (niet afronden). 

Eclectic Stableford

Een stableford wedstrijd over 18 holes. (33% pHcp).

De speler noteert de bruto score en stableford score per hole.

Na een ronde van 18 holes kiest de speler de beste 9 holes als volgt uit:

 • 2x PAR 3 
 • 2x PAR 5 
 • 5x PAR 4


De som (stableford score) van de geselecteerde holes telt de speler op. 

Texas scramble of supernal

Inschrijven per team.
Wordt meestal gespeeld in teams van 3 of 4 spelers, maar kan tot 6 spelers. Ieder speelt zijn eigen bal. Na elke slag wordt de beste bal gemerkt en ieder speelt vanaf dat punt verder totdat er uitgeholed is. Meestal wordt bepaald dat de speler van wie de bal gekozen is de volgende slag overslaat.
Handicapverrekening: som van alle playing handicaps gedeeld door aantal spelers maal ½.

error: Content is protected !!