De PCC (Playing Conditions Calculation)

Onlangs werd de Handicapcommissie benaderd met de vraag hoe het kan dat op een dag met windkracht 7 de PCC toch -1 was. Wij denken dat dat komt omdat spelers meestal alleen goede scores inleveren, wat voor iedereen nadelig is.

Nogmaals drukken wij u op het hart zoveel mogelijk serieus gespeelde kaarten in te leveren om een realistisch beeld van de dag te krijgen. De minder goede scores tellen meestal niet mee met de berekening van uw handicap maar wel voor de berekening van de PCC.

 

De PCC 

De moeilijkheidsgraad van een golfbaan kan elke dag anders zijn, bijvoorbeeld door de weersomstandigheden of de set-up (pinposities, tees, roughlengte) van de baan. Een score van 90 slagen op een moeilijk geprepareerde baan en op een dag met veel wind en regen kan een betere prestatie zijn dan een ronde 88 op een kalme dag op een baan met normale condities.
Om ervoor te zorgen dat het dag resultaat ook goed weerspiegelt hoe goed je ronde was die dag, is er in het Wereld Handicap Systeem een mechanisme ingebouwd dat hier rekening mee houdt. Dit is de ‘playing conditions calculation’, in het kort PCC.

Hoe werkt het? 

Elke dag wordt gekeken naar alle scores die zijn ingeleverd op de baan waar je een qualifying ronde hebt gespeeld. De PCC wordt bepaald op basis van álle ingeleverde qualifying scores op de baan – zowel wedstrijdscores als de scores van qualifying rondes – van spelers met een handicap onder de 36.

De PCC kan variëren tussen de -1 (als er die dag heel goed is gespeeld) en +3 (als er die dag heel slecht is gespeeld).

Als je negen holes hebt gespeeld, krijg je de helft van de PCC. Om een PCC uit te voeren, zijn er minimaal acht scores nodig van spelers met een handicap 36,0 of lager. Zijn die scores er niet, dan is er dus geen PCC. Beter gezegd: dan is de PCC 0 (nul).

De PCC wordt elke nacht automatisch berekend voor elke baan. Je hoeft dus als golfer niets te doen. De speler ziet na een qualifying ronde meteen zijn of haar provisionele handicap (zijn of haar vermoedelijke nieuwe handicap), maar pas de volgende ochtend, nadat de PCC is toegepast, ziet de speler wat zijn of haar definitieve nieuwe handicap is. De verwachting is dat er in minder dan tien procent van de gevallen een PCC-uitkomst zal zijn die invloed heeft op je dag resultaat.

Bekijk hieronder een video waarin playing conditions calculation’ wordt uitgelegd.

 

 

Klik hier voor het artikel van de NGF. WHS; score aangepast aan omstandigheden.

 

error: Content is protected !!