De Baancommissie stelt aan u voor….

De baancommissie wil de komende maanden in de birdie-mail het team van greenkeepers nader aan u voorstellen. Wie zijn de mensen die onze baan in topkwaliteit houden, wat zijn hun ideeën omtrent de werkzaamheden en hoe ervaren zij hun dagelijkse werk.

Agnes Winter gaat op zoek naar het antwoord.

Max van de Gumster

Hoe ben je in het greenkeepersvak terecht gekomen Max?

Ik volgde de Sportvisserijacademie met als accent natuur en waterbeheer. Toen ik met deze opleiding klaar was in 2013 was er een economische crisis en was er geen baan te vinden in de sportvisserijbranche. Er moest toch geld worden verdiend en ik ging aan de slag via een uitzendbureau. Er volgden allerlei banen zoals rijden op de vuilniswagen, stratenmaker, lopende band werk en hovenierswerkzaamheden. Vervolgens kwam ik in het greenkeepersvak terecht en was werkzaam bij de Hollandse Greenkeepers Maatschappij onder meer bij golfbaan de Purmer, de International en de Haarlemmermeersche.

Ik ontmoette op een gegeven moment Victor Wijs die al werkzaam was bij de Amsterdamse. Ik ging in op zijn uitnodiging op de koffie te komen en maakte een rondje door de baan.  Toen er ongeveer 3 jaar geleden een vacature ontstond bij de Amsterdamse heb ik gesolliciteerd en ben ik hier aangenomen. Ik zit nu ongeveer 6 jaar in het greenkeepersvak.

Inmiddels heb ik de opleiding tot greenkeeper gedaan en succesvol afgerond.

Bevalt het werk je goed en heb je het hier naar je zin?

We hebben een hele leuke ploeg mensen die goed met elkaar samenwerkt. Ik heb het erg naar mijn zin en ervaar het werken op een golfbaan toch als heel anders dan het werken voor een aannemer. Het werk is veel persoonlijker. Het leukste is dat het zeer afwisselend is en je steeds in de natuur bezig bent. Er is veel eigen initiatief mogelijk en naar eigen inbreng en suggesties wordt ook echt geluisterd!

Wat soms minder leuk aan het werk is, is dat je zorgvuldig bezig bent geweest met bijvoorbeeld het maaien van een green en dan ziet hoeveel niet herstelde pitchmarks er zijn. Jammer, want als ze niet worden gerepareerd duurt herstel veel langer!

Daarnaast zie ik dat de bunkers slecht worden geharkt door de spelers. Nu zijn de harken weliswaar niet aanwezig door de coronasituatie, maar ook als ze er wel zijn wordt er te weinig gebruik van de hark gemaakt.

Wat mij ook opvalt is dat er vuilnis zoals plastic zakjes en ander afval in de baan ligt. Zo jammer, want wij doen ons best om alles netjes te houden. Je kunt je afval toch ook in je tas meenemen?

Is er in het greenkeeperswerk veel veranderd in de loop van de jaren?

Er is inderdaad heel wat veranderd. De focus is nu meer gericht op werken met machines die zuiniger en stiller zijn. Overschakeling op elektrische apparatuur en minder werken met dieselmachines. Het accent ligt nu op biodiversiteit en op minder gebruik van bestrijdingsmiddelen. De natuur wordt belangrijker, kijk maar naar de bloemen die er nu zijn in de baan. Er zijn inmiddels GPS gestuurde machines die efficiënter werken waardoor er meer tijd overblijft voor het uitvoeren van ander werk.

Hoe is de relatie met spelers in de baan als je aan het werk bent?

De meeste spelers zijn aardig en wachten rustig tot zij kunnen spelen als wij op de baan aan het werk zijn. Als iemand ongeduldig is dan maken wij wel de baan die we maaien af, en wachten dan aan de kant. Gelukkig zijn er maar weinig onaardige mensen.

Heb je suggesties voor verbeteringen in de baan?

Beter waterbeheer met meer natuurlijke oevers. Dat komt de kwaliteit van het water ten goede. In Nederland is het streven om helder water te hebben waar veel waterplanten in voorkomen, deze houden het water schoon. Hierin leven andere vissoorten dan in troebel water. In de vijvers van de Amsterdamse leven diverse vissoorten. In de beregeningsvijver zie je de grote baars, de ruis- of rietvoorn en ook snoeken. In de andere waterpartijen leven karpers, voorns, paling en baars. De vijver bij hole 14 heeft een minder goede kwaliteit water. Er is te weinig doorstroming en er zijn veel algen. Dit veroorzaakt sterfte van vis en andere dieren. Door de recente aansluiting met hemelwaterafvoer vanaf het HBA-terrein zal doorstroming waarschijnlijk verbeteren. In de wateren rondom het terrein van de Amsterdamse heb ik al rivierkreeftjes aangetroffen. Deze zijn in het verleden via ballastwater in schepen uit buitenland naar Nederland gekomen. Deze kreeftjes zijn aaseters, en eten ook planten. Zij kunnen grote schade aanrichten. Verbeteren van waterkwaliteit is altijd een meerjarenplan.
Wat ik verder nog een verbetering voor de baan zou vinden is het aanschaffen van GPS gestuurde greenmaaiers.

Bij de vijver op de Amsterdamse. Max met een spiegelkarper.

Max wat zou je de lezer nog willen meegeven?

Kijk vooral veel om je heen en zie wat in de natuur leeft en groeit! Er is heel veel om van te genieten. Wij als greenkeepers doen ons best om de baan netjes te houden en daar kan iedereen zelf ook aan meehelpen.

Max met een graskarper.

Speel jezelf ook golf en heb je andere hobby’s?

Ik speel wel golf maar veel te weinig. Zou graag eens per week willen spelen maar dat komt er niet van. Ik woon samen met mijn vriendin in Zeist en we gaan graag samen vissen. We hebben ook hier bij de Amsterdamse Golf Club in de vijvers gevist.

Wie is Max in het kort?

Ik denk wel dat ik een levensgenieter ben. Hou van buiten zijn in de natuur, wandelen, vissen, motorrijden, en festivals bezoeken.

Max wil met zijn vriendin graag wat dichterbij zijn werk gaan wonen. Indien een lezer geschikte woonruimte weet hoort hij dit graag.

augustus 2020